Metodom karbonske analize (upotrebom radiaktivnog izotopa ugljika C14 na uzorku komada drva iz korjenovog vrata debla masline) ustanovljena je starost preko 1600 godina.
Posljedice velikog nevremena
70-ih godina prošloga stoljeća uslijed velikoga nevremena maslina se raspukla na dva dijela. Rane nastale puknućem stabla konzervirane su betonom (tada je to bila vrlo popularna metoda konzerviranja u arborikulturi).
Projekcija krošnje iznosi 22 x 8 metara te je maslina visoka 6 metara.
Plodovi masline
Maslina i danas fruktificira (daje plodove) i od tih plodova proizvodimo ulje. Berba se vrši u listopadu, a u prosjeku daje oko 30 kg plodova od čega se proizvede oko 4,1 kg ulja ekstradjevičanske kakvoće (potvrda kemijskih svojstava u laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo grada Pula). Najbolja kemijska analiza iznosila je 0,11% slobodnih masnih kiselina, a peroksidni broj iznosio je 1,95.
Maslina je sastavni dio jedinstvenoga krajolika Brijuna i svojom bujnom i bogatom krošnjom te impresivnom širinom debla daje jedinstvenu vizuru ovoj mikrolokaciji.