Aktivnosti parka

28.8.2024.

Noć šišmiša 6.9.2024

Tajanstveni letači Brijuna: očuvanje šišmiša i njihova uloga u prirodi

Šišmiši su fascinantna stvorenja, jedina skupina sisavaca sposobna za aktivan let. Njihova jedinstvena prilagodba za život u noćnim uvjetima i njihova sposobnost eholokacije čine ih neprocjenjivim dijelom ekosustava. Ove noćne životinje, koje su često obavijene mitovima i zabludama, imaju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže prirode.

Zašto su šišmiši toliko važni? Prvenstveno zbog svoje uloge u kontroli populacije kukaca. Pomažu u smanjenju broja kukaca koji mogu biti štetni za usjeve ili nositelji bolesti. Osim toga, šišmiši su važni oprašivači i raspršivači sjemena, što doprinosi očuvanju bioraznolikosti.

Nažalost, šišmiši su suočeni s mnogim prijetnjama, uključujući gubitak staništa, zagađenje i klimatske promjene. Kako bi se očuvala ova vrijedna skupina životinja, ključno je podizati svijest o njihovoj važnosti i potrebi za njihovom zaštitom.

Na Brijunima obitava čak 18 vrsta šišmiša, što je brojka usporediva s ukupnim brojem vrsta šišmiša u Velikoj Britaniji. Veliki večernjak, najveći europski šišmiš, na Brijunima provodi cijelu godinu te ovdje nesmetano podiže svoje mlade. Noć šišmiša na Brijunima prilika je za sve ljubitelje prirode da se bolje upoznaju s ovim fascinantnim životinjama, nauče o njihovom načinu života i doprinesu njihovom očuvanju.

Noć šišmiša 6.9.2024

Pozivamo vas na ovogodišnju Noć šišmiša! Pridružite nam se 6. rujna 2024. godine kako bismo zajedno istražili fascinantni svijet ovih noćnih stvorenja. Program traje od 18:00 do 21:00 sat.

Ova dugogodišnja manifestacija na Brijunima privlači obitelji s djecom, kao i sve ljubitelje prirode. Šišmiši, koji su jedna od najugroženijih skupina životinja zbog ljudskih aktivnosti, često su pogrešno shvaćeni, iako su vrlo korisni i važni za prirodu.

Ovom manifestacijom želimo educirati javnost i podići svijest o potrebi zaštite šišmiša te značaju zaštićenih područja u očuvanju ovih vrsta. Pridružite nam se na zabavno-edukativnom programu u centru Velikog Brijuna!

Program uključuje predavanja, kreativne radionice, poučne igre, priče za djecu i potragu za šišmišima, organiziranu u suradnji s udrugom Tragus.

Prvi polazak broda iz Fažane je u 18:00 sati te dalje prema plovidbenom redu i raspoloživosti ulaznica. Molimo posjetitelje da planiraju svoj dolazak i odlazak s otoka jer je broj mjesta na brodu iz sigurnosnih razloga ograničen na točno određen broj.

Program traje od 18:00 do 21:00 sat.

Brod polazi iz Fažane za Veliki Brijun u 18:00 i 19:00 sati.

Povratak za Fažanu (sa Brijuna) predviđen je brodskom linijom u 19:30 i 21:00 sati.

Broj ulaznica ograničen je prema kapacitetu broda. Prodaja ulaznica (10 EUR, gratis ulaznice za djecu do 7 godina) bit će moguća isključivo na web shopu NP Brijuni. Prodaja kreće u petak, 6. 9. 2024. u 10:00 sati, isključivo na web shopu: https://shop.np-brijuni.hr/hr/... 

Povrat novaca nije moguć. Rezervacije nisu moguće.

Vidimo se!