U sklopu Projekta KeyQ+, financiranog iz programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, 23. studenoga 2018. godine, zaposlenici Nacionalnog parka Brijuni sudjelovali su na konferenciji „Telling a story“ organiziranog na temu kulturnog i gastro-turizma u gradskoj palači talijanskog gradića Protogruaro, u okolici Venecije.
Domaćini, Scuola Centrale Formazione sa sjedištem u Bologni, osigurali su sudionicima niz zanimljivih predavanja predstavnika uglednih dionika u ugostiteljskom i hotelijerskom obrazovanju, poput Instituta Paul Bocuse iz Lyona, AMFORTHa - World Association for Hospitality and Tourism Education and Training UNWTO, Istituto Universitario Salesiano di Venezia e Verona (Master Food & Wine). Posebno zanimljivo predavanje održao je eno-gastronomski stručnjak, novinar i pisac Giampiero Rorato koji je sudionicima prezentirao značaj gastro-turizma, najnovije trendove u gastronomiji i objasnio kako vlastitu povijest ugraditi, uz novu interpretaciju, u suvremene menije kao najbolji način kreiranja doživljaja.
U popodnevnom programu organiziran je, u mjestu Pramaggiore, Show cooking workshop za kuhare i konobare u kojem su kuhari Nacionalnog parka Brijuni imali priliku pripremati nova jela s tradicionalnim namirnicama uz stručnu podršku šefova kuhinje Instituta Liepido Rocco i Agencije za ruralni razvoj Istre.